Jorden rundt med Buddy Bike

Jorden rundt på elsykkel

Tirsdag 16.mai startet et Guinness verdensrekordforsøk fra Buddy Electric sine lokaler på Økern i Oslo. Geograf, forfatter, journalist og eventyrer, Robert Mohr fra München, skal sykle jorden rundt på elsykkelen Buddy Bike. Han reiser gjennom Sverige, Latvia, Russland, Mongolia, Kina, USA, Portugal, Spania, Frankrike, og om alt går etter planen skal han ankomme Street Life festivalen i München i september 2017.

- Jeg har brukt lengre tid på planlegging enn tiden jeg skal bruke på selve reisen. Min reiserute er på 24.000 km. og vil slå den gamle rekorden på 12.000 km. med god margin. Denne rekorden ble riktignok utført på en elektrisk motorsykkel, og ikke en elsykkel. For å rekke tilbake til festivalen i september må jeg sykle hele 20 mil om dagen. Det vil si 8 timer på sykkelsetet hver eneste dag, forteller Mohr.

Sykler for miljøet

Målet bak rekordforsøket er blant annet å vise at elektrisk mobilitet er en god transportløsning. Mohr ønsker å bidra til at flere endrer sine transportvaner og tenker mer miljøvennlig. Han sykler daglig mellom arbeid og bolig, og har registrert at det er både raskere, rimeligere og morsommere enn for bilister som kjemper mot tiden i kø.

- Hvis jeg kan vise at det er mulig å sykle jorden rundt på en Buddy Bike, betyr det at det bør være enkelt å bruke elektrisk transport i byene, sier Mohr.

Farer og problemer

Det er mye som kan gå galt når man skal sykle jorden rundt. For å redusere faren for problemer har sykkelen fått punkteringsfrie dekk og et kjede av høyeste kvalitet. Mohr sin største bekymring er at sykkelen skal bli stjålet og han ser for seg at Mongolia blir den mest utfordrende destinasjonen. Dette kommer av at det er mye ødemark der.

- Elsykkelen fungerer også uten strøm om det blir en utfordring å finne ladepunkter. Jeg har med tre store batterier på 630 Wh. Dette gjør at jeg i teorien kan sykle 350 km før jeg må lade, forteller han.

Han har pakket alt han trenger for de neste 4 månedene i to vanntette sidevesker.

- Jeg har med to sett klær, to sett med sko og soveposen min. Så langt det er mulig vil jeg unngå å ta inn på hotell eller herberge. Planen er å ringe på hos tilfeldige familier og høre om jeg kan låne strøm og sove i hagen deres. Jeg blir ekstra glad om jeg blir invitert inn, smiler Mohr.

Allerede på dag tre ble Mohr sin største bekymring en realitet. Elsykkelen ble stjålet fra et vandrehjem i Ørebro, Sverige. Takket være GPS-sporing, politiet og hjelpsomme hotellansatte fant han sykkelen igjen. Frontlys og baklys var ødelagt, men ellers var den i god stand.

Jorden rundt med elbil

Jordomreiser er ikke nytt for Mohr. I 1992/1993 ble han den første til å kjøre jorden rundt med elbil. Turen varte i 8 måneder og han tilbakela ca. 32.000 km. Da var han i begynnelsen av 20-årene og brukte god tid på de ulike destinasjonene.

- På min første jordomreise reiste jeg fra vest til øst, altså motsatt vei. Da kjørte jeg med elbilen Kewet, forgjengeren til Buddy. I den lille elbilen var jeg beskyttet mot vær og vind, det er jeg ikke nå. Det at jeg reiste med forgjengeren til Buddy for 25 år siden er hovedgrunnen til at jeg oppsøkte Buddy Electric for å låne en elsykkel av samme merke.